Jaren '30 architectuur: de invloed van art deco en functionalisme.

19 Jul Door Inhollandhuisstijl.nl

De jaren '30 staan bekend als een bloeiende periode voor de architectuur in Nederland. Tijdens deze periode werd de jaren '30 architectuur gekenmerkt door de invloed van twee belangrijke stijlbewegingen: art deco en functionalisme. In dit artikel zullen we de kenmerken van de jaren '30 architectuur verkennen, de invloedrijke stijlbewegingen bespreken die deze periode hebben gevormd, en begrijpen waarom deze architectuur nog steeds geliefd is vanwege zijn tijdloze charme.

Kenmerken van jaren '30 architectuur

De jaren '30 architectuur in Nederland wordt gekenmerkt door verschillende kenmerken:

  • Bakstenen gevels: Bakstenen gevels waren een veelvoorkomend kenmerk van de jaren '30 architectuur. Deze gevels werden vaak gekenmerkt door een sobere en strakke vormgeving.
  • Horizontale lijnen: De architectuur van de jaren '30 was gericht op horizontale lijnen, waardoor gebouwen een gevoel van stabiliteit en evenwicht kregen.
  • Kenmerkende daken: De daken van jaren '30 gebouwen hadden vaak een karakteristieke vorm, zoals zadeldaken, schilddaken of lessenaarsdaken.
  • Geometrische vormen: Geometrische vormen, zoals rechthoeken en cirkels, werden vaak gebruikt in de architectuur van die tijd.
  • Erkers en balkons: Jaren '30 gebouwen hadden vaak erkers en balkons, waardoor bewoners konden genieten van extra ruimte en uitzicht.

Invloed van art deco

Art deco was een invloedrijke stijlbeweging die in de jaren '20 en '30 opkwam. Het kenmerkte zich door geometrische vormen, symmetrie en rijke decoratieve elementen. Deze stijlbeweging had een grote invloed op de jaren '30 architectuur in Nederland. Art deco elementen, zoals gestileerde ornamenten, decoratieve bakstenen en geometrische patronen, werden vaak toegepast in de gevels en interieurs van jaren '30 gebouwen.

Invloed van functionalisme

Functionalisme was een andere belangrijke stijlbeweging die in de jaren '30 opkwam. Het functionalisme legde de nadruk op functionaliteit, eenvoud en rationeel ontwerp. Deze benadering had invloed op de jaren '30 architectuur door het streven naar efficiënt gebruik van ruimte en het vermijden van overbodige versieringen. Jaren '30 gebouwen werden ontworpen met het oog op gebruiksgemak en functionaliteit, waarbij de ruimte optimaal werd benut.

Tijdloze charme

De jaren '30 architectuur wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn tijdloze charme. De combinatie van de invloed van art deco en functionalisme resulteerde in een architecturale stijl die zowel elegant als functioneel is. De strakke lijnen, de eenvoudige vormgeving en de subtiele decoratieve elementen geven jaren '30 gebouwen een tijdloze uitstraling die velen aanspreekt. Deze architectuur heeft de tand des tijds doorstaan en blijft geliefd in Nederland.

Conclusie

De jaren '30 architectuur in Nederland is een combinatie van de invloedrijke stijlbewegingen art deco en functionalisme. Bakstenen gevels, horizontale lijnen en geometrische vormen zijn kenmerkend voor deze architectuur. Art deco bracht rijke decoratieve elementen en symmetrie, terwijl functionalisme zich richtte op functionaliteit en eenvoud. Het resultaat is een tijdloze charme die nog steeds gewaardeerd wordt. De jaren '30 architectuur heeft een blijvende invloed gehad op de Nederlandse architectuur en blijft een belangrijk onderdeel van het architecturale erfgoed van het land.